Studi Etnomatematika: Konsep Geometri pada Jajanan Jadul di Pasar Tradisional Ngasem, Yogyakarta

Authors

  • Wisnu Setiadi UIN Sunan Kalijaga Yogyakarta

DOI:

https://doi.org/10.37150/jp.v8i2.3169

Keywords:

Etnomatematika, Geometri, Jajanan Tradisional

Abstract

The purpose of this study is to know the history of traditional culinary in Ngasem Market while exploring its geometric concept. Traditional cakes, when viewed physically, have various forms that still survive today. Therefore, in order to identify and analyze the ethnomathematics concept contained in the snacks sold, this qualitative study uses an ethnographic approach to traditional snacks in Ngasem Market with data collection techniques of field observation, interviews with traders, and documentation. The results of the study revealed that traditional snacks in Apem, Bakpia, and Wingko cakes are still available in Ngasem Market and have geometric patterns. The findings of the identified patterns are in flat shapes of circles and rectangles and one cylindrical space shape. The results of this study provide hope and recommendations that can be used as a model for learning mathematics outside the classroom which can also trigger students to understand the history of local culinary culture.

References

Agustinningrum, V. T. & Sukarman. (2024). Tradisi Ganjuran Di Desa Ngambeg Kecamatan Pucuk Kabupaten Lamongan (Teori Folklor). Morfologi: Jurnal Ilmu Pendidikan, Bahasa, Sastra Dan Budaya, 2(5), 120–138.

Amaliya, I., & Fathurohman, I. (2022). Analisis Kemampuan Literasi Matematika Ditinjau Dari Gaya Belajar Siswa Sekolah Dasar. Jurnal Riset Pendidikan Dasar, 5(1), 45–56.

Anggraini, T., Rusmana, I. M., & Retariandalas. (2022). Eksplorasi Etnomatematika Pada Jajanan Tradisional Khas Betawi. Prosiding Diskusi Panel Nasional Pendidikan Matematika, 181–188.

Demir, Ü. (2022). An Examination of the Impact of Game-Based Geometric Shapes Education Software Usage on the Education of Students With Intellectual Disabilities. ECNU Review of Education, 5(4), 761–783. https://doi.org/10.1177/2096531120940721

Dinas Kebudayaan. (2018). Pasar, Instrumen Budaya Penanda Dinamika Perubahan Sosial. Mata Budaya: Majalah Dinas Kebudayaan DIY.

Eriyanto, D. (2018). Bakpia Sebagai Salah Satu Identitas Budaya Yogyakarta dalam Penyutradaraan Film Dokumenter “Bakpia” dengan Gaya Ekspository. ISI Yogyakarta, 1–27.

Farida, N., & Ariyanto, S. (2024). Eksplorasi Etnomatematika Pada Jajanan Tradisional Khas Bandung. Lebesgue: Jurnal Ilmiah Pendidikan Matematika, Matematika dan Statistika, 5(3), 1335–1345.

Febrianti, N. F., & Indrawati, D. (2021). Eksplorasi Geometri Pada Jajanan Tradisional Di Lamongan Sebagai Implementasi Etnomatematika Di Sekolah Dasar. Jurnal Penelitian Pendidikan Guru Sekolah Dasar, 9(1), 1530–1541.

Huda, N. T. (2018). Etnomatematika Pada Bentuk Jajanan Pasar di Daerah Istimewa Yogyakarta. JNPM (Jurnal Nasional Pendidikan Matematika), 2(2), 217–232.

Islami, M. E. N., & Ikhsanudin, M. (2014). Simbol dan Makna Ritual Yaqowiyu di Jatinom Klaten. Media Wisata, 12(2), 102–115. https://doi.org/10.36276/mws.v12i2.211

Khotimah, H. (2020). Faktor-Faktor yang Memengaruhi Belajar Matematika. De Fermat : Jurnal Pendidikan Matematika, 2(2), 116–123. https://doi.org/10.36277/defermat.v2i2.56

Kumar, S. U. (2024). Towards an ecological mathematics. Interdisciplinary Science Reviews, 49(5), 476–497. https://doi.org/10.1177/03080188241232766

Mulyani, R. (2022). Prosen Produksi Kue Tradisional Wingko Sebagai Salah Satu Proses Menambah Wawasan Dan Skill Mahasiswa Dalam Berwirausaha. UIN Fatmawati Sukarno.

Mulyatna, F., Karim, A., & Wiratomo, Y. (2022). Eksplorasi Kembali Etnomatematika Pada Jajanan Pasar Di Daerah Cileungsi. Jurnal Cartesian (Jurnal Pendidikan Matematika), 1(2), 76–84. https://doi.org/10.33752/cartesian.v1i2.2477

Nihayati, L. (2020). Dampak Sosial Perkembangan Bakpia Dalam Industri Pariwisata di Pathuk Yogyakarta. Pringgitan, 1(1), 40–47. https://doi.org/10.47256/pringgitan.v1i1.10

Nur’aini, I. L., Harahap, E., Badruzzaman, F. H., & Darmawan, D. (2017). Pembelajaran Matematika Geometri Secara Realistis dengan GeoGebra. Matematika, 16(2). https://doi.org/10.29313/jmtm.v16i2.3900

Nurhayati, E., Mulyana, -, Ekowati, V. I., & Meilawati, A. (2016). Inventarisasi Makanan Tradisional Jawa Unsur Sesaji Di Pasar-Pasar Tradisional Kabupaten Bantul. Jurnal Penelitian Humaniora, 19(2), 124–140. https://doi.org/10.21831/hum.v19i2.8039

Pamungkas, S. S. (2023). Sejarah dan Makna Apem, Kue Tradisional Jawa yang Kaya dengan Nilai Budaya. https://www.panturapost.com/kuliner/2073258492/sejarah-dan-makna-apem-kue-tradisional-jawa-yang-kaya-dengan-nilai-budaya

Purnomo, H. S. (2010). Jurusan Sistem Informasi Sekolah Tinggi Manajemen Informatika Dan Komputer Amikom Yogyakarta. SEKOLAH TINGGI MANAJEMEN INFORMATIKA DAN KOMPUTER AMIKOM.

Redaksi. (2023). Jelajah Kuliner Pasar Ngasem, Bekas Pasar Burung yang Berubah Jadi Surga Makanan. Mojok.Co. https://mojok.co/movi/jelajah-surga-kuliner-pasar-ngasem-bekas-pasar-burung/

Safira, N., & Thyarani, A. (2019). Keadaan Pasar Ngasem Pasca Relokasi Ke Pasar Satwa. Prosiding Seminar Nasional Desain Sosial, 167–171.

Sarwopeni, S. D., & Saraswati, U. (2021). Intangible Conservation: Keberadaan Wingko Babat Kuliner Khas Semarang Tahun 1946-2019. Journal of Indonesian History, 10(1), 77–85.

Sempati, G. P. H. (2017). Persepsi Dan Perilaku Remaja Terhadap Makanan Tradisional Dan Makanan Modern. Universitas Negeri Yogyakarta.

Setiani, D., Rahmawati, E., & Pramesti, S. L. D. (2023). Peran Etnomatematika dalam Pembelajaran Matematika di Era Society 5.0. Prosiding Santika 3: Seminar Nasional Tadris Matematika UIN K.H. Abdurrahman Wahid Pekalongan, 451–461.

Shofi, Moh. Q., & Maisaroh, S. (2020). Kajian Antropolinguistik Kue Apem Dalam Ritual Kematian (tahlilan) Di Lingkungan Masyarakat Desa Tambakberas Jombang. SASTRANESIA: Jurnal Program Studi Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia, 8(4), 47. https://doi.org/10.32682/sastranesia.v8i4.1772

Sitanggang, N. (2021). Etnomatematika: Eksplorasi Alat Musik Tradisional Khas Batak Toba. JURNAL PEKA, 4(1), 57–61. https://doi.org/10.37150/jp.v4i2.851

Sumaiyah, L. (2014). Persepsi Masyarakat Terhadap Upacara Adat Yaqowiyu Serta Pengembangan Produk Apem Sebagai Salah Satu Alternatif Kuliner Daerah Klaten. Universitas Negeri Yogyakarta.

Sumarsono, L. S. P., Shalihah, A., Ummah, S. R., & Hamidah, D. (2022). Analisis Kemampuan Pemahaman Konsep dan Pemecahan Masalah Bangun Ruang Sisi Lengkung Berbasis Etnomatematika pada Jajanan Tradisional. MARISEKOLA: Jurnal Matematika Riset Edukasi dan Kolaborasi, 3(1), 65–70. https://doi.org/10.53682/marisekola.v3i1.3902

Susanti, E., & Kurniawan, H. (2020). Geometri dan Permasalahannya dalam Pembelajaran Mahasiswa Pendidikan Matematika. Nabla Dewantara, 5(1), 9–14. https://doi.org/10.51517/nd.v5i1.164

Utomo, D., Sukotjo, & Warsana. (2022). Hadrah Mahbaba Dalam Upacara Sebaran Apem Yaaqowiyyu Di Desa Jatinom Klaten Jawa Tengah.

Windiani, & R, F. N. (2016). Menggunakan Metode Etnografi Dalam Penelitian Sosial. Dimensi, 9(2), 87–92.

Downloads

Published

2025-01-03
Abstract viewed = 0 times